Osteopathie

Osteopathie is een geneeswijze die nog niet overal even goed erkend is. Zo is het in veel landen geen beschermd beroep, wat betekent dat iedereen zich een osteopaat mag noemen. De geneeswijze heeft een relatief lange geschiedenis. Het werd medio negentiende eeuw in Amerika opgezet en is sindsdien steeds verder ontwikkeld, waarbij het begrip ook steeds beter op te vatten is geworden. Tegenwoordig wordt osteopathie in verband gebracht met de manier waarop mensen bewegen, maar in feite is dit een leer over de verwevenheid van alle onderdelen van het menselijk lichaam.

De basis van de osteopathie

Osteopathie heeft een duidelijke basis waarbij er van uit gegaan wordt dat alle onderdelen van het menselijk lichaam met elkaar verbonden zijn. De botten, spieren en gewrichten staan in verbinding met de organen, en ook het craniosacrale systeem staat hiermee in verbinding. Problemen binnen één van de systemen zal ervoor zorgen dat er veel meer problemen kunnen ontstaan. De behandelende artsen kunnen de problemen opsporen met de handen, het is dan ook een bijzonder manuele therapie.

De osteopathie ziet zichzelf als een verlengstuk van de reguliere medische wetenschap. Dit is een lastig punt. In Amerika is dit bijvoorbeeld het geval. Er zijn opleidingen voor osteopaten en er zijn onderzoeken aan de universiteiten om de wetenschap een bredere basis te geven. In Europa heeft het net even iets minder voeten aan de grond en wordt het meer in de lijn van de alternatieve wetenschappen genoemd, omdat dit meer de plek voor de osteopathie is volgens de wetenschap hier. Ook in Europa wordt er onderzoek gedaan naar osteopathie, maar dit gebeurt op veel kleinere schaal.

Betekent dit dat het niet werkt? Nee, het is veel te gevaarlijk om dat te stellen. Er zijn regelmatig mensen die baat hebben bij de behandelingen en de vele praktijken geven wel aan hoe populair dit kan zijn. Wanneer alternatieve behandelingen de voorkeur van de patiënt verdienen, dan is osteopathie zeker een afdeling die overwogen mag worden. Zeker wanneer je er ook in gelooft dat alle onderdelen van het lichaam onderling verbonden zijn, een idee dat tegenwoordig zeer populair is onder meer mensen dan alleen de osteopathie.