Massage

Een massage is het toepassen van druk in de vorm van bewegingen of trillingen, op de huid en zachte delen van het lichaam. Zachte delen van het lichaam? Spieren, pezen, bindweefsel maar ook gewrichten en lymfevaten. En er kan ook een massage gegeven worden om het darmstelsel te bevorderen bijvoorbeeld. Een massage is dus een ruim begrip, maar de meest gegeven massages zijn toch wel nek en rug – zeker als je je partner even vraagt om een paar pijnlijke spieren aan te pakken.

Een massage kan op een amateuristisch niveau (zoals een massage van je partner) gegeven worden, maar je kunt ook naar een professional gaan voor een massage. Die zal grondiger zijn, en in veel gevallen zal de massage ook op een massage tafel plaats vinden in zo een geval. (Al kan dit ook een massagemat zijn of een massagestoel.)

Wat is het doel van een massage?

Dit kan vanuit twee punten bekeken worden, het bestrijden van klachten of naar behoefte. De klachten die je hebt, kunnen zowel lichamelijke als psychische klachten zijn. Bij lichamelijke klachten kan je baat hebben bij een sportmassage, maar het kan ook zo zijn dat je een osteopaat, fysiotherapeut of chiropractor nodig hebt. Wanneer er naar psychische klachten gekeken wordt, zal een massage vaak uitgevoerd worden door een massagetherapeut. En wanneer je in het meer alternatieve circuit gaat kijken kan je bijvoorbeeld ook terecht bij shiatsu, waarbij er geen onderscheid gemaakt wordt van welke aard de klachten zijn.

De andere kant is naar eigen behoefte, er zijn geen lichamelijke of geestelijke klachten (of niet meer dan wat spierpijn van een dag hard werken) en dan is een massage pure ontspanning.

Wanneer mag je niet masseren, of moet er goed opgelet worden?

Elke masseur zal dit zonder enige twijfel weten, maar wanneer je graag iemand verrast met een massage kan het handig zijn om de volgende dingen in acht te nemen:

  • Kijk uit met plaatselijke infecties, houd er ook rekening mee dat ook gewrichten geïnfecteerd kunnen zijn. Masseer het gebied met de infectie niet, dit zou namelijk tot verspreiding van de infectie kunnen leiden, omdat de bloeddoorstroming bevorderd wordt. 
  • Kijk uit met huidaandoeningen als bijvoorbeeld herpes – dit moet absoluut niet gemasseerd worden. 
  • Kijk uit met huiduitslag, denk aan eczeem, acne en dergelijke. Ontwijk de gebieden die last hebben van de uitslag. 
  • Kijk uit met opgezwollen gebieden. Wanneer een arts echter een massage aanraadt, moet je dit door een professional laten doen. 
  • Kijk uit bij kneuzingen en botbreuken, botbreuken moeten ten alle tijden met rust gelaten worden, ook als er een vermoeden is van een botbreuk of een ernstige kneuzing moet je dit gebied met rust laten. 
  • Kijk uit met wonden en littekens, wonden die nog niet geheeld zijn, of littekens die nog niet geheel genezen zijn moet je ook niet masseren. Littekens die wat ouder zijn, kunnen gemasseerd worden, op de langere termijn kan dit er zelfs voor zorgen dat de littekens beter wegtrekken. 
  • Kijk uit bij mensen met koorts (griep), niet masseren, als de koorts gaat liggen kan dit echter wel weer.

Maar houd in acht dat een massage fijn moet zijn! Ook als iemand erom vraagt in verband met zere spieren is het de bedoeling om het toch een prettige ervaring te maken.