Fysiotherapie

Fysiotherapie is een bijzonder breed gebied van behandelingen die ervoor kunnen zorgen dat mensen zich makkelijker of beter kunnen bewegen, of zich kunnen bewegen zonder hierbij pijn te hebben. Er zijn fysiotherapeuten voor kinderen, voor mensen die aan het werk zijn, maar ook voor sporters en dieren bestaat er een speciale afdeling binnen de fysiotherapie. De behandelingen door een fysiotherapeut worden niet vergoed in het basispakket. Daarom is het aanvullende pakket met fysiotherapie één van de meest gekozen pakketten. Fysiotherapie wordt veel beoefend en dagelijks zijn er veel mensen die bij de fysiotherapeut aankloppen omdat zij moeite hebben met bepaalde handelingen.

De rol van een fysiotherapeut

Over de rol van de fysiotherapeut is veel onduidelijkheid. Het is niet de therapeut die aan het werk moet om het herstel van de functies te bewerkstelligen. De fysiotherapeut voert een onderzoek uit aan de hand van de klachten van de patiënt en stelt aan de hand hiervan een plan op met bepaalde oefeningen en afspraken. Het is de patiënt zelf die zal moeten werken aan het herstel. Daarbij kan op elk moment teruggevallen worden op de therapeut die een ondersteunende rol speelt. Het is dus niet het werk van de therapeut waardoor je beter wordt, het is het werk dat je zelf verzet. De therapeut zet met zijn of haar kennis een plan op, en houdt de voortgang bij zodat er aangestuurd kan worden.

Verschillende onderdelen

Het is belangrijk om in te zien dat er verschillende specialisaties zijn binnen de fysiotherapie. Er zijn therapeuten die zich voornamelijk bezighouden met de werkhouding van mensen die veel op kantoor zitten. Andere therapeuten zijn specialist op het gebied van bepaalde sporten. Ook zijn er tegenwoordig therapeuten die uitsluitend dieren behandelen. Kies daarom altijd de therapeut met de specialisatie die aansluit op de behoeftes die je hebt. Zijn er meerdere opties, overweeg dan eens contact te leggen met je zorgverzekeraar. Deze heeft vaak een beter inzicht in de kwaliteit van de zorg die geleverd wordt, waardoor je veel makkelijker een keuze kunt maken waar je niet achteraf spijt van zal krijgen.