De Zweedse massage

De Zweedse massage is een manier van masseren, maar de term kun je niet gebruiken buiten Nederland en België. Daar wordt deze manier van masseren namelijk de klassieke massage genoemd. Het is de manier van masseren die het meest gebruikt wordt en is dan ook de vorm waar de meeste mensen aan denken zodra zij het woord massage zien staan. Hierbij worden geen voorwerpen of hulpmiddelen gebruikt, de massage is niet hard of pijnlijk, en kan zowel door je partner als door een masseur gegeven worden. De masseur zal het net iets beter kunnen doen, maar de massage van je partner is natuurlijk altijd even iets extra.

Het doel van de Zweedse massage

De Zweedse massage is een massage waarbij de masseur nagenoeg alleen de handen gebruikt. Vaak wordt er gebruik gemaakt van massageolie om het kneden van de huid wat soepeler te laten verlopen. De Zweedse massage maakt gebruik van drukken op de huid, het wrijven of strelen van de huid, en het maken van knedende bewegingen. Hierdoor worden de spieren behandeld, maar tevens wordt de bloeddoorloop verbetert. Hierdoor kunnen afvalstoffen beter afgevoerd worden door het lichaam, wat ervoor zal zorgen dat de ontvangers meer energie hebben na de massage. Vaak is er overigens eerst sprake van vermoeidheid, omdat het lichaam even nodig heeft om te herstellen na de behandeling.

De Zweedse massage is geschikt voor veel personen. Het is dan ook een lichtere vorm van masseren die beter past bij veel mensen. Het is een goede manier om de stress in het lichaam te verminderen en kan pijnlijke plekken gemakkelijk verlichten. Voor sporters is het geen geschikte massage. Hiervoor zijn speciale sportmassages. Een Zweedse massage kan wel wenselijk zijn om het lichaam te laten ontspannen na een wedstrijd of flinke inspanning.

Een masseur of je partner

Wanneer je een lekkere massage wilt en het gaat vooral om ontspannen en lekker tot rust komen, dan kun je je partner vragen om de massage te doen. Zorg voor genoeg olie en laat je partner duidelijk weten wat je wel lekker vindt, en wat minder in de smaak valt. Zo heeft hij of zij iets meer informatie over hoe je gemasseerd wilt worden. Wil je de totale beleving en wil je daar gerust een paar tientjes voor betalen, dan kun je beter naar een echte masseur gaan. Deze weet beter wat hij of zij met jouw lichaam moet beginnen, en zal een veel groter effect kunnen behalen. Een ander groot voordeel is dat een masseur het doorgaans een stuk langer vol zal weten te houden, omdat deze meer ervaring heeft en weet op welke manier dit het meeste effect heeft en toch de minste inspanning zal kosten. Doorgaans vind je in elke stad wel meerdere masseurs die bekwaam zijn in het geven van deze massage, en dat tegen goede prijzen. De zorgverzekeraar vergoedt deze behandelingen meestal niet, ondanks dat zij grotere problemen kunnen voorkomen.