Chiropraxie

Wanneer je aan iemand tegenwoordig nog zegt, ik heb een afspraak bij de chiropractor, zijn er nog twee mogelijke dingen die mensen vaak te zeggen hebben daarop. De eerste wat is dat? Oh een bottenkraker, dat is gevaarlijk. En de andere mensen zullen waarschijnlijk vragen waarom je gaat, omdat ze de chiropractor kennen. Een ding is echter wel zeker, een chiropractor, die in de volksmond ook wel kraker genoemd wordt, is echter veel meer dan alleen maar een “bottenkraker” en je hoeft ook helemaal niet bang te zijn dat er dingen niet goed gaan. Want een chiropractor die een goede opleiding heeft, zal je niet eens willen behandelen als je problemen mogelijkerwijs kunnen verergeren door zijn behandeling. En een ding is zeker, de eerste afspraak is een consult, waarbij er vragen gesteld worden, en zeer zeldzaam al een behandeling plaatsvindt. Hoog tijd om de chiropractor uit zijn verdoemhoekje te halen, want een goede chiropractor heeft een opleiding achter de rug om u te zeggen – en kan daarnaast jou heel erg goed helpen met een groot scala aan klachten, waarvan rug en nekklachten de meest gehoorde zijn.

Wat is een chiropractor?

In het kort gezegd behandelt een chiropractor klachten die met het zenuwstelsel te maken hebben. Dit kunnen spier- en gewrichtsklachten zijn bijvoorbeeld. Maar ze kunnen met hun behandeling ook bijdragen aan astma, gehooraandoeningen, spijsverteringsproblemen en astma. Een chiropractor behandelt de gewrichten in een lichaam om problemen aan te pakken die van mechanische aarde zijn. Wanneer je bijvoorbeeld tintelende vingers hebt, zal er nauwkeurig gevoeld worden waar er een zogenoemde blokkade zit, en kan het maar zo zijn dat er een blokkade in de rug zit. Als de gewrichten in de rug weer op de juiste plek zitten, dan zal de zenuw niet meer beklemd zitten waardoor de tintelende vingers verdwijnen. Chiropraxie is in principe gericht op het behandelen vanaf de wervelkolom, hierbij worden de gewrichten gemanipuleerd en kan er ook massage toegepast worden. Ook kunnen er adviezen vergeven worden over lichamelijke oefeningen, of zelfs voedingsadvies.

Chiropraxie valt onder de holistische manuele therapie, hierbij staat de mens in zijn totaliteit centraal, en niet per se de problemen die er zijn. Het doel van chiropraxie is dan ook de algehele gezondheid bevorderen. De eerste chiropractors werden een feit, of de naam en het beroep in de Verenigde Staten in 1892, en tegenwoordig is het een beroep dat in veel landen binnen de alternatieve geneeskunde valt. Het is daarom verstandig om research te doen naar je chiropractor alvorens je naar een chiropractor gaat. Binnen Nederland bijvoorbeeld is het verstandig om via het NCA (Nederlandse Chiropraxie Associatie) na te gaan welke chiropractors er zich bij je in de regio bevinden, zodat je zeker bent dat je naar een chiropractor gaat die tot de hoogste kwaliteitsstandaard behoort. De associatie bestaat sinds 1975, en heeft als doel om ervoor te zorgen dat het expertise bij chiropractors aangesloten bij de vereniging hoog ligt. Daarnaast kan het verstandig te zijn om na te gaan of er een bepaalde chiropractor is die verstand heeft van je klachten. Want er zijn ook chiropractors die zich verder gespecialiseerd hebben. Zo kan je in bepaalde praktijken zelfs röntgenapparaten vinden, zodat ze hun eigen foto’s kunnen maken om vanuit daar te gaan werken aan een behandelplan.

En als je dan toch bij een chiropractor terecht komt? Vraag deze dan zelf eens naar de verhalen over het doden van mensen door het behandelen van de nek. De nek heeft inderdaad een heel aantal bijzonder gevoelige punten, en een chiropractor zijn inderdaad met alle gemak je nek kunnen breken, gezien je totaal ontspannen moet liggen, maar de kans dat dat gebeurt? Is vrijwel net zo groot als dat je twee beren een broodje ziet smeren.